Statistieken

Hieronder vindt u alle statistieken terug. Zet je naam naast de statistieken die van jou zijn.

Davina Crombez:
Meer dan de helft van de Belgen bezoekt minstens één keer per dag sociale netwerken. Bij de 16- tot 24-jarigen is dat 80%. Dit blijkt uit de resultaten van de enquête naar het ICT-gebruik bij huishoudens die Statbel, het Belgische statistiekbureau, jaarlijks organiseert. Met deze studie kunnen we beter begrijpen hoe internetgebruikers2 (die 88% van de Belgen die in de drie maanden voorafgaand aan het interview internet gebruikte) hun tijd op het web doorbrengen. https://statbel.fgov.be/nl/themas/huishoudens/ict-gebruik-huishoudens

Be.STAT. (2018). ICT gebruik in huishoudens, Brussels Gewest

Dit is een statistiek over het ICT en internetgebruik bij individuen tussen 16 en 74 jaar. Het is een tabel gesorteerd op geslacht. Er is te zien dat meer mannen dan vrouwen internet gebruiken. Ook stijgt het aantal ieder jaar. https://bestat.statbel.fgov.be/bestat/crosstable.xhtml?view=32f8d894-4e79-4f3b-9b1d-85c7f1b53062

Be.STAT. (2017). ICT en internetgebruik bij individuen tussen 16 en 74 jaar. België

statistiek.png

In deze statistiek is er te zien hoeveel slachtoffers, daders en omstaanders zijn bij cyberpesten en de frequentie er van.
De eerste 2 statistieken heb ik gevonden op de site statbel.fgov.be. De andere heb ik gezocht via google met de zoekterm: statistieken cyberpesten.

Samantha Vandekerckhove
Er werden veel verschillende soorten sociale media gebruikt in België in 2018. In deze statistiek vindt u de aantallen per medium per dag en voor het hele jaar.
Be.STAT. (2018). Gebruikersaantallen grootste social media, België.
https://www.coosto.com/nl/blogs/de-belangrijkste-social-media-statistieken-van-2018

Op de website Statbel, die de Belgische statistieken vrijgeeft, vond ik statistieken over een percent van het aantal mensen dat een smartphone bezit. Dit per leeftijdscategorie.
Be.STAT (2018). Percentage van de bevolking dat een smartphone bezit. België
https://statbel.fgov.be/nl/nieuws/sociale-media-zijn-voor-62-van-belgische-internetgebruikers-dagelijkse-gewoonte

Baarte Vercruysse

Op de website vindt je heel wat info en statistieken over sociale media en dit wereldwijd. onderandere over mensen die gebruik maken van het internet, sociale media, mobiel en e-commerce wereldwijd in 2018, dit kan je ook vonden voor België.
gevonden via: https://www.emerce.nl/research/social-media-2017-laatste-statistieken

digital%20around%20the%20world%20in%202018.png

Op deze website vindt je een grafiek actieve mediaplatforms staan en hoeveel deze gebruikt worden
gevonden via: https://www.jeroenpersyn.be/cijfers-over-internet-sociale-media-en-e-commerce-in-belgie/

stat.jpg

Elise Vanhoonacker

*Gevonden via statistiek Vlaanderen. Het gaat over de hoeveelheid van mensen onder de 45 en boven de 45 jaar die nieuws volgen via het internet. Je ziet duidelijk de evolutie doorheen de jaren. Het is wel interessant om te zien hoe het gebruik van het internet meer wordt toegepast doorheen de jaren. Je kan uiteindelijk de dag van vandaag bijna alles wat in de krant staat terug vinden op het internet.
Ruimte Vlaamse Gemeenschap
Tijd 2003-2015
Medium televisienieuws, radionieuws, krant lezen, nieuws volgen via internet

//Studiedienst van de Vlaamse Regering, SCV-survey 2003-2014, weging crossectioneel

NIEUWSGARING NAARGELANGE LEEFTIJD EN MEDIUM
statistiek%201.png
*Via statistiek Vlaanderen gevonden onder de rubriek, mediageletterdheid algemeen internetgebruik. Je ziet de evolutie van 2012-2015 ter vergelijking van opleiding, geslacht en leeftijd. Je kan hier heel interessante conclusies uit halen. Zoals de man gebruikt over het algemeen meer het internet, maar die kloof is wel al wat verkleint.
Ruimte Brussels Gewest, Vlaams Gewest, Waals Gewest
Tijd 2007-2015
Demografisch kenmerk geslacht/leeftijd/opleidingsniveau

Eurostat (epp.eurostat.cec.eu.int), Belgische data: Algemene directie Statistiek en Economische informatie, FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

INTERNETTOEGANG KWARTAAL NAARGELANG GESLACHT/OPLEIDING/LEEFTIJD
statistiek%202.png
*Gevonden via Statistiek Vlaanderen. Hier zie je een grafische statistiek. Hierboven waren het cijfergegevens waar je ook een evolutie in kan merken. Persoonlijk denk ik dan dat het zoals hieronder heel makkelijk te zien valt
Ruimte EU28, Brussels Gewest, Vlaams Gewest, Waals Gewest
Tijd 2005-2015
Periode gedurende de laatste 3 maanden, gedurende het voorbije jaar, ooit Eurostat (epp.eurostat.cec.eu.int), Belgische data: Algemene directie Statistiek en Economische informatie, FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
statistiek%203.png

Maud Wijckaert (statistiek)
Mijn gevonden statistiek gaat over welk sociale media platform het meeste wordt gebruikt in België. Je ziet dat Facebook en Youtube het meest gebruikt worden. Deze statistieken werden opgenomen in januari 2018 en zijn dus vrij recent. Ik vond de statistieken eigenlijk heel makkelijk door op Google ‘sociale mediagebruik statistieken’ in te typen. Ik kwam op tal van resultaten uit maar deze vond ik het interessantste omdat het echt mooi weergeeft hoe belangrijk de sociale media de dag van vandaag zijn voor de maatschappij.

Hootsuite. (januari 2018). Most active social media platfor. We are social.
Geraadpleegd via: http://www.socialmediahandleiding.be/social-media-statistieken

Iza Vercruysse
Ik heb in google ‘statistieken social media gebruik België’ ingegeven, zo kwam ik terecht op deze site : http://www.socialmediahandleiding.be/social-media-statistieken

Statistiek 1: De eerste tabel geeft verschillende resultaten weer over social media gebruik over de gehele media gebruikers tot beperkter, degene die het enkel op de gsm benutten.

digital%20around%20the%20world%20in%202018.png

Statistiek 2: De tweede tabel toont de meest actieve sociale media platformen. Ik vond deze 2 statistieken interessant en vooral de tweede tabel sprak me aan. Zoals: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Whatsapp,…

stat.jpg

Zanne Ver Eecke

  • Op regionaal niveau: Daar heb ik een document gevonden op Excel over internetgebruik – Percentage individuen die het internet gebruikten naar periode van gebruik- VL, B en EU. Het gaat over de periode van 2005-2015. Ieder jaar word ingedeeld in: ooit, laatste 3 maanden en laatste 12 maanden inclusief de 3 maanden.

Gevonden via de website van statistiekvlaanderen: http://www.statistiekvlaanderen.be/statistiek-media/

Nikita De Coninck:

a) Meer dan de helft van de Belgen bezoekt minstens één keer per dag sociale netwerken. Bij de 16- tot 24-jarigen is dat 92%. Dit blijkt uit de resultaten van de enquête naar het ICT-gebruik bij huishoudens die Statbel het Belgische statistiekbureau.
Met deze studie kunnen we beter begrijpen hoe internetgebruikers hun tijd op het web doorbrengen.
https://statbel.fgov.be/nl/themas/huishoudens/ict-gebruik-huishoudens

Be.STAT. (2018). ICT-gebruik in huishoudens, Brussels Gewest

Ook vond ik een statistiek over gebruik van sociale media naar persoonskenmerken in een pdf-document van het centraal bureau voor de statistiek. Dit wordt onderverdeeld per jaar maar ook geslacht en origine komen hierin voor. Een van de besluiten hieruit is dat vrouwen meer sociale media als facebook en twitter gebruiken dan mannen. Mannen gebruik dan meer professionele netwerken zoals linkedln.
file:///Users/nikitadeconinck/Downloads/2013-10-01-b15-art.pdf

Als laatste heb ik een statistiek gevonden over de gebruiksaantallen van de grootste sociale media. Deze geeft weer hoeveel WhatsApp of YouTube gebruikt wordt. Daar wordt in aangegeven hoeveel gebruikers er zijn maar ook hoeveel dagelijkse gebruikers er zijn.
https://www.coosto.com/nl/blogs/de-belangrijkste-social-media-statistieken-van-2018

De eerste statistiek heb ik gevonden op de site statbel.fgov.be. De tweede heb ik gezocht via google met de zoekterm: wetenschappelijke statistieken van sociale media. De derde heb ik gevonden op coosto door dit in te geven in google: statistieken sociale media.